Somriga temperaturer

09maj

Vi vill att människor ska trivas och må bra i de lokaler vi förvaltar. Att ha rätt inomhustemperatur på arbetsplatsen är viktigt både för verksamhetens arbetsklimat och för miljön.

Om det är för kallt ökar risken för exempelvis belastningsskador och musarm, och den som både är stressad och fryser blir trött och stel fortare. För hög temperatur gör oss istället trötta och dåsiga. Det finns inga entydiga regler om inomhustemperatur. Orsaken är att olika verksamheter behöver olika temperaturer. Det är stor skillnad på fysiskt aktivt arbete, till exempel i en verkstad, och stillasittande kontorsarbete.

Temperaturer under sommaren

Under sommaren kan inomhustemperaturen temporärt stiga. Många upplever det som ventilationsproblem men i själva verket är det utomhusklimatet som får inomhustemperaturen att stiga. Byggnader med lätt stomme, låg rumshöjd, små rum och stora fönsterpartier kan drabbas av en snabbt stigande inomhustemperatur. Under svalare nätter körs ventilationen även på natten för att kunna kyla ner byggnadsstommen och inredningen. Vi kontrollerar dessutom ventilationssystemets funktion och drifttider löpande.

Vid värmebölja

Av ekonomiska och energieffektiva skäl dimensioneras inte ventilationssystemet för att klara extrema utomhustemperaturer. Detta gäller dels enstaka extremt varma dagar eller kortare perioder med värmebölja. Detta innebär att det kan bli okomfortabelt varmt under några dagar per år. Inomhustemperaturen får överstiga mellan 25-27°C under högst 10 dagar i juli.

Tänk på att...

  •  Begränsa solinstrålning genom att till exempel använda markiser. 
  •  Avskärma maskiner som ger ifrån sig värme.
  •  Stäng av onödiga värmekällor så som datorer och belysning som inte används.
  •  Fönstervädra en stund på fastighetens skuggsida.

Sidan uppdaterades senast 9 maj 2016