Medborgarförslag blev till Gävles nya gästhamn

29jun

I mitten på juni öppnade Gävles nya gästhamn för besökare. Den nya hamnen är ett resultat av ett bra samarbete mellan Kultur & fritid Gävle och Gavlefastigheter, där Gävle kommun tog ett inspirerande medborgarförslag vidare.

Gästhamnen, som är belägen vid Gavleåns inlopp till Gävle med adressen Södra Skeppsbron 15, erbjuder 32 båtplatser för gäster är öppen fram till och med 1 september. Kultur & fritid Gävle och Gavlefastigheter har tillsammans planerat och arbetat med gästhamnen.
- Det känns bra att många Gävlebor verkligen uppskattar sin nya gästhamn som nu är på plats och öppnad. Detta projekt är ett lyckat exempel på hur ett bra medborgarförslag blir till verklighet, säger Peter Egerfält, Gavlefastigheters fastighetsförvaltare för Gävle gästhamn.


Till höger Peter Egefält, Fastighetsförvaltare Gavlefastigheter som ansvarar för färvaltningen vid Gävle Gästhamn.

Hög service- och säkerhetsnivå

I gästhamnsprojektet har målsättningen varit att skapa en hamn med hög nivå gällande säkerhet och service. Därför har projektet arbetat med Gästhamnguidens högre betygsnivåer med fokus på trygghet och service samt uppfylla kriterierna för så kallad hamn med Blå Flagg. Blå Flagg finns på badstränder och i gästhamnar över hela världen med fokus på miljö och hållbara lösningar. Stiftelsen Håll Sverige Rent delar ut och administrerar miljöutmärkelsen i Sverige. Nu pågår översynen gällande Blå Flagg för Gävles nya gästhamn och utmärkelsen får vänta till efter sommaren då detta är klart.

Välrustad och tillgänglig servicebyggnad

Det kostar 250 kronor per dygn att gästa hamnen och det finns personal på plats under olika tider under alla dagar i veckan. I servicebyggnaden finns fyra duschar, fem toaletter, varav en handikappanpassad toalett med dusch samt tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare. Man har även möjlighet att nyttja en bastu alla dagar i veckan under säsongen, tillgång till fri wifi och servicestationer för avfall och latrintömning. Läs mer detaljerad information om Gävle gästhamn på Gävle kommuns hemsida.


Fakta - Hamn med Blå Flagg

  • Arbetar för att minska sin egen miljöbelastning och är ren från skräp, både i hamnbassängen och på land.
  • Har miljöstation för farligt avfall och återvinningsbart material.
  • Har första hjälpen samt livräddnings- och brandskyddsutrustning.
  • Har rena och välstädade toaletter.
  • Iformerar dig om naturen och miljön i anslutning till hamnen.

Sidan uppdaterades senast 30 juni 2017