Energispartips

Stigande elpriser och ett gemensamt ansvar i att spara energi har gjort att vi tillsammans behöver göra extra insatser som påverkar vår energianvändning. Här har vi samlat tips som gäller för de allra flesta av våra hyresgäster.

Varje lite förändring gör stor skillnad i det stora hela om vi hjälps åt. Tillsammans med våra hyresgäster jobbar vi för att främja ett energieffektivt beteende.Ikon, grön klocka

VENTILATIONSTIDER

Meddela hyresväreden avvikelser från normala verksamhetstider för att minska drifttiden. 

Ikon, grön termometer

TEMPERATUR I LOKALEN

Olika verksamheter kräver olika temperaturer. Exempelvis rekommenderas 20 grader till kontorsrum medan det i gymnastiksalar bör vara runt 18 grader. 

Ikon, grön dörr

HÅLL DÖRRAR OCH FÖNSTER STÄNGDA

Om dörrar och fönster står öppna så ökar uppvärmningsbehovet och därmed energianvändningen. Håll därför stängt för att behålla värmen eller stänga kylan ute.

Ikon, grön persienn

DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER

Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och värmen inne i rummet. Låt persiennerna eller gardinerna hänga för fönstret under natten.

Ikon, gröna värmeslingor

SPRIDNING AV VÄRMEN

För att värmen ska spridas i rummet är det viktigt med fria ytor framför elementen. Tänk på att flytta undan möbler och långa gardiner.

Ikon, grön droppande vattenkran

VATTEN

Läckande kranar, toaletter och duschar behöver åtgärdas så snart som möjligt. Det sparar både på vatten och energi.

ikon, grön glödlampa

BELYSNING

Släck lampor som inte behöver lysa. Tänk på att använda LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.

Ikon, grön av- och påknapp

UNDVIK STANDBY

När du stänger av apparater med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda – standby drar energi. Stäng av med strömbrytaren för att apparaten inte ska förbruka energi.

Ikon, grön text eko

ENERGISPARPROGRAM

Använd energisparprogram och kör fulla maskiner för diskmaskin, tvättmaskin och torkskåp.

Ikon, svart element med elkontakt

TÄNK PÅ ATT...

Elelement drar mycket energi. Är det för kallt i ett rum behöver husets värmesystem justeras.
Om ett tillfälligt elelement sätts in i ett rum kan värmen från elelementet påverka ordinarie värmesystem som kommer i obalans och skickar ut svalare
temperaturer.

Pratbubbla med utropstecken

FELANMÄL ENERGITJUVAR

Anmäl droppande kranar och annat som stjäl energi – allt för att vi tillsammans ska kunna minska vår energianvändning.

Felanmälan

Ett långsiktigt arbete

Vi på Gavlefastigheter har under många år arbetat aktivt och systematiskt med energieffektivisering för att uppnå högt ställda mål och det kommer vi fortsätta med.

Vi har bland annat bytt ut elvärme mot fjärrvärme och energieffektiva bergvärmepumpar, installerat solceller, på flera ställen har modern energieffektiv belysning installerats, ventilationsåtgärder har genomförts med mera.

Sidan uppdaterades senast 4 november 2022