1. Hem
  2. Hyresgäster
  3. Säkerhet
  4. En trygg vintermiljö

En trygg vintermiljö

Våra fastigheter ska erbjuda en säker plats för alla, oavsett årstid. Vintern kan bjuda på fler utmaningar som kräver lite mer av oss alla.

Snöar det ute eller är halt? Med största sannolikhet vet vi redan om det. Här kan du följa när vi snöröjer och halkbekämpar.
Passa på att ta del av allt som har med utomhusmiljön på vintern att göra i god tid. Tillsammans kan vi göra vintern både behaglig och säker i år igen.

Senaste nytt om snöröjning och halkbekämpning

Här informerar vi om arbetet med snöröjning och halkbekämpning på våra fastigheter.

Informationen uppdateras på vardagar 7-17, så snart snöröjning eller sandning är påkallat. Följ loggen så vet du när och var vi plogar och sandar.

Person i gula varselkläder skottar snö.

Snö och sand-logg

Juli 2024: Loggen vilar till vintersäsongen. Uppdateringar sker så snart det är dags för snöröjning eller sandning igen.

För allas säkerhet – håll avstånd, vistas aldrig i närheten av pågående snöröjningsarbeten och avspärrade områden.

Vanliga frågor om snö och halka

Vinter

Vad menar vi med en trygg vintermiljö?

Vi jobbar alltid för att miljön ska vara så säker det går utifrån rådande omständigheter.

Med din och våra övriga hyresgästers hjälp kan vi bli snabbare på att upptäcka blixthalka eller farliga istappar. Och vi kan säkra området tills våra snöröjare hinner till er. Hör av dig direkt till oss om det finns en fara.

I första hand prioriterar vi att åtgärda fara för person och i andra hand fara för egendom.

När blir det vinter?

Vår vintersäsong, när vi är redo att snöröja och halkbekämpa, sträcker sig från den 15 oktober till och med den 30 april.

Vad behöver förberedas inför vintern?

Du kan bidra till att förebygga skador och underlätta för snöröjningen genom att flytta bänkbord, leksaker och annan lös utrustning så att de inte står i vägen.

Kom ihåg att inget ska förvaras under husets takkant då risken är stor att föremålen förstörs i samband med takskottning.

Snöfall

Snö kan komma plötsligt. Och vintervädret skiftar från år till år. Ibland får vi mycket snö och kallt medan andra år kan det i bästa fall komma snö vid några tillfällen och vara blidväder. Vi jobbar alltid för att miljön ska vara så säker det går utifrån rådande omständigheter.

När hela världen blir vit

Vår jour för snöröjning och halkbekämpning bevakar väderleksrapporter och kontrollerar snömängder. Du behöver bara anmäla snöfall till oss om något oförutsett inträffar under dagen som kräver särskilda insatser.

När kommer snöröjaren?

Vi snöröjer främst när verksamheterna är stängda, på kvällen, natten eller tidig morgon. Vår jour för snöröjning- och halkbekämpning håller koll. De bevakar väderlekarsrapporter och kontrollerar snömängder.
När snön faller och det kommer mängder som gör att snöröjning behövs, jobbar vi så mycket vi kan. Alla ska få skottat men vi har svårt att vara på alla ställen samtidigt.
Under pågående snöfall med pågående eller planerad snöröjning tar vi endast emot felanmälningar gällande snöröjning- och halkbekämpning som kräver särskilda insatser.

Snöröjer vi med maskiner?

Vi plogar främst på kvällen och natten mellan 18.00-07.00. Av säkerhetsskäl undviker vi att snöröja med maskin på förskolor och skolgårdar på vardagar mellan 7 – 18. Det finns såklart undantag vid kraftigt snöfall, när vi behöva snöröja med maskin även här. Det genomförs då under stor försiktighet och i samförstånd med verksamheten.

Varför är inte hela gården plogad?

Snöröjarna plogar och skottar vägar fram till entré och nödutgångar. Hela gårdsytan snöröjs inte.

Vem handskottar och sandar vid entréer?

Manuell snöskottning och sandning vid entréer, trappor och nödutgångar ansvarar hyresgästen själv för. Förskolor och korttidsboenden ägda av Gavlefastigheter samt kontors- och kulturhus är undantag, där sköter Gavlefastigheters personal snöröjningen. 
Läs mer om fördelningen i gränsdragningslistan.

Tar ni bort stora snöhögar?

När vi snöröjer så blir det ofta stora snöhögar och snövallar som vi försöker lägga på lämpliga platser. Blir högarna för stora transporterar vi bort snön, när vi har möjlighet.

Halt på vägen

Det är plötsligt glashalt, vad ska jag göra?

Ishalka kan komma plötsligt. Sanda provisoriskt där det behövs, till exempel på körvägar, gångar och trappor. Vi behöver hjälp av dig och våra andra hyresgäster för att upptäcka blixthalka och att säkra området tills våra snöröjare kommer. I första hand kan du själv sanda med sand från halbekämpningslådan på gården. Men var lugn, vi kommer och sandar.
Anmäl till oss om det finns en fara.

Vad ska jag sanda med?

Vid varje skola och förskola finns det en vintersandlåda där du kan hämta sand. Det är vårt ansvar att sandlådorna är påfyllda under vintern. Felanmäl om sandlådan är tom.

Det är halt efter snöjningen, när kommer sanden?

Efter att snöröjning utförts brukar vi oftast behöva sanda området, men det beror helt på vädret. Under pågående snöfall när snöröjningen genomförs så väntar vi till uppehåll innan halkbekämpning utförs.

Varför är inte hela gården sandad?

Vi sandar hårdgjorda ytor, det vill säga asfalterade och grusbelagda gång- och körvägar. Gräsmattor och övriga lekytor sparas för att inte underlaget ska bli påverkat av våra maskiner.

Snö på tak och hängande istappar

Det hänger stora istappar från taket, vad ska jag göra?

Med din och våra övriga hyresgästers hjälp kan vi oskadliggöra farliga istappar genom att säkra området tills vi kommer.

Spärra av området där det rör sig människor om det hänger istappar från taket. Den som är först på plats spärrar av och felanmälare det till Gavlefastigheter.

I första hand prioriterar vi att åtgärda fara för person och i andra hand fara för egendom.

I första hand tar vi bort istappar ovanför gångstråk och entréer. Istappar ovanför till exempel buskage har lägre prioritet.

Ser det ut som att snön på taket ska rasa ner?

Om det hänger ner snö från taket med risk för att det faller ned behöver området spärras av. Den som är först på plats spärrar av området och felanmäler det till oss på Gavlefastigheter.

Varför är det snö kvar på taket, trots att det har skottats?

På många av våra fastigheter finns det snörasskydd på taken. Vi skottar av tak vid behov men efter att takskottning skett kan det ändå ligga kvar snö ovanför just snörasskydden. Vår bedömning är att den snön inte är en risk.

Avspärrningar

Istappar, snöras eller vattenpölar som utgör en fara

Spärra av området där det finns risk för nedfallande istappar, snömassor eller stora vattensamlingar.

Vad ska jag spärra av gården med?

Spärra av området med avspärrningsband eller dylikt som finns tillgängligt i fastigheten. I vissa fall kan det vara bra att tillsätta en person som håller vakt.

Kontakta Kundservice om ni saknar avspärrningsband eller känner er osäkra på var ni ska spärra av.

Snösmältning

Ibland blir det stora vattenpölar

När snön smälter finns det risk för vattensamlingar på gården. Var vaksamma och spärra av större vattensamlingar vid behov. Är det stora vattensamlingar? Gör en felanmälan.

Stopp i brunnen på gården

Brunnarna är ofta igensatta av is och snö på vintern. När vi ser att det börjar bli snösmältning på skolor och förskolor så ser vi till att få bort det som fastnat över brunnarna så att vattnet kan rinna undan.

När våren kommer

Oj, har något gått sönder vid snöröjningen?

Stora snömängder och maskiner kan ställa till det. Felanmäl till oss om staket, bänkar eller annan utrustning blir skadad i samband med snöröjning.

När görs sandupptagningen?

Under våren görs en samlad sandupptagning på samtliga fastigheter enligt schema. Information meddelas hyresgästerna när det är aktuellt. 

Arbetet med sandupptagning är mycket väderberoende och kan startas och utföras först när det är plusgrader dygnet runt.

När blir sandupptagningen klar?

Sandupptagningen är ett omfattande arbete. Om vädret tillåter, så länge inte kyla och snöfall dröjer sig kvar till slutet av april är vanligtvis arbetet med sandupptagning klart vid alla våra fastigheter runt den 15 maj.

Hur går sandupptagningen till?

Vanligtvis görs först en grovsopning, som innebär att sand tas upp på asfalterade och stenbelagda ytor, främst med maskinsopning. Det kan påbörjas när det finns lite snö kvar.

Senare kommer finsopningen då gruset tas upp även från gräsytor med mera. Finsopning påbörjas när gräsmattorna torkat upp och all snö är borta.

Vad är finsopning, hur går det till?

Först blötläggs asfalten för att motverka spridningen av dammpartiklar och därefter sopas sanden upp. Sedan används en maskin med sugfunktion som tar upp det sista dammet och sanden.