Sandupptagning våren 2024

08mar

Ett vårtecken i sikte - sandupptagning på gång! Sanden som har använts för halkbekämpning under vintern sopas upp. Om vädret tillåter börjar sandupptagningen vecka 12.

Arbetet med sandupptagning är mycket väderberoende och kan startas och utföras först när det är plusgrader dygnet runt. Planen är att börja med grovsopning vecka 12. Grovsopning innebär att sand tas upp på asfalterade och stenbelagda ytor, främst med maskinsopning. Det kan påbörjas när det finns lite snö kvar.

Senare kommer finsopningen då gruset tas upp även från gräsytor med mera. Finsopning påbörjas när gräsmattorna torkat upp och all snö är borta.

När sopas gården?

Grovsopning börjar på skolor och vid publika byggnader under vecka 12 om vädret tillåter.

Innan arbetet startar tar personal från Gavle Drift & Service eller annan entreprenör kontakt med verksamheten på skolan eller förskolan för att informera om att sandupptagning kommer att ske.

Även om solen visar sig dagtid kan det fortfarande vara minusgrader och halka på kvällar och nätter. Arbetet är mycket väderberoende, så fördröjningar kan ske beroende på om kyla och snöfall dröjer sig kvar.

Om vädret tillåter är planen att grovsopa så många skolgårdar som möjligt under påsklovet.

Så går arbetet med finsopning till

Först blötläggs asfalten för att motverka spridningen av dammpartiklar och därefter sopas sanden upp. Sedan används en maskin med sugfunktion som tar upp det sista dammet och sanden.

Beräknat klart 15 maj

Sandupptagningen är ett omfattande arbete. Under hela vintern har vi spridit ut cirka 4 500 ton grus för halkbekämpning och det är de massorna som nu ska tas upp. Planen är att arbetet vid alla våra fastigheter är klart den 15 maj. Om sandupptagning inte skett efter den 15 maj vänligen kontakta oss genom att skicka in en felanmälan.

Länk till Felanmälan

Välkommen att kontakta oss om du har funderingar över sandupptagningen.

Sidan uppdaterades senast 8 mars 2024